Endless connection Endless connection

Historie

Ter gelegenheid van ons 100 jarig bestaan is er een Jubileum Magazine uitgebracht. Vol verhalen over 100 jaar vakmanschap. U vindt het magazine hier.

Verleden en toekomst verweven

1917

De rijke historie van Metaalgaasweverij Dinxperlo (nu bekend als Wire Weaving Dinxperlo) en de familie Hallen stamt uit het begin van de vorige eeuw. Evenals zijn vader Gustav is August Hallen uit Dinxperlo gediplomeerd koperslager. In 1917 begint hij met de bouw van een fabriek in Doetinchem. Nog voordat hij van daaruit werkt, verkoopt hij het pand. Interessant detail; in 1933 vestigt bandenfabriek Vredestein zich in deze fabriek.

Dinxperlo, Anholtseweg

Nadat August Hallen korte tijd vanuit Suderwick heeft gewerkt, bouwt hij een nieuw kantoorpand met achterliggende weverij en ververij aan de Anholtseweg in Dinxperlo. Hij richt zich vooral op de productie van vliegengaas in de kleuren blauw en groen. In twee ploegendienst worden jarenlang  met een ringspoel harde draad geweven. Het vliegengaas verkoopt Metaalgaasweverij aan de ijzerhandel.

1932

Het kantoor wordt vergroot, een entrepot gebouwd en Metaalgaas Twente in Hengelo wordt overgenomen. De zware weefmachines DL en DM worden in Dinxperlo in gebruik genomen. Later volgen ook de fijne getouwen.

1937

Aan de Weverstraat in Dinxperlo verrijst een nieuwe weverij. Achter de trekkerij komt een bergplaats. De draadtrekkerij wordt uitgebreid met twee draadtrekmachines en een gloeioven. De bouw van tien Alberts draadtrekmachines (in eigen beheer) maken het mogelijk het draad voor vliegengaas in eigen beheer te trekken. Deze trekkerij is nodig voor de weverij en later ook voor de lasserij.

1941

Voor ƒ 2.600,- wordt een timmerwerkplaats aangelegd. In de turbulente oorlogsjaren is niet meer bijgebouwd. Direct na de oorlog start Metaalgaasweverij met een filterafdeling.

1946

In de naoorlogse jaren is het moeilijk grote hoeveelheden gaas af te zetten. Metaalgaasweverij breidt overigens wel uit met een verzinkerij,  bankwerkerij, lasserij,  fijnweverij en kunsstofweverij. De aangeschafte Jaeger gaaslasmachines zorgen ervoor dat Metaalgaasweverij een groter assortiment gaas kan aanbieden.  Rond 1950 zijn er zo’n 104 mensen aan het werk.

1955

In de vijftiger jaren start Metaalgaasweverij met de productie van spanranden voor staatsmijnen en wegenbouw. In deze tijd worden ook de eerste mudscrees voor de olie-industrie geproduceerd. Eind 1960 wil Metaalgaasweverij doorgroeien en is op zoek naar een nieuw bedrijfspand. Het wordt gevonden  aan de Industriestraat in Dinxperlo. De gehele kunststofweverij verhuist hier naartoe. Om aan de vraag naar halffabricaten tegemoet te komen, schaft Metaalgaasweverij materiaalbewerkingsmachines aan waaronder een stroken- en stukkensnijmachine, een punt- en naadlasmachine en excenterpers.

1970

Metaalgaasweverij start met epoxeren; het beschermen, verfraaien en versterken van gaas door het aanbrengen van een epoxycoating wat op dat moment uniek is voor de draadweverij. De gekochte Jaeggli weefmachines met spoel en bovenslag brengt de productie van polyetyleen- en fiberdraadvliegengaas op gang.

1980

Ook in de jaren tachtig volgen innovaties elkaar in rap tempo op. De aanschaf van een draadgrijpermachine en zogenoemde strektafel zijn daarvan het bewijs. Met de laatstgenoemde kan Metaalgaasweverij het gaas steviger en vlakker maken. Worden voordien alleen machines van het merk Jeager gekocht, in de jaren tachtig en negentig komen er Italiaanse machines bij van zeer hoogwaardige kwaliteit. Ook worden machines in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd.

1990

In 1992 weeft Metaalgaasweverij voor het eerst een 500-mesh weefsel. Omdat Metaalgaasweverij steeds meer klanten in de voedingsmiddelenindustrie bedient, worden eisen en normen opgeschroefd. De ultrasoonreinigingsmachine zorgt voor een perfecte reiniging en de fiberweverij wordt uitgebreid met een aantal machines uit Miami.

2000

Omdat na de millenniumwisseling decoratiegaas een  trend is geworden, installeert Metaalgaasweverij een nieuwe machine met een breedte van drie meter.

2007

Op 15 september 2007 bestaat Metaalgaasweverij negentig jaar. Dit jubileum wordt met alle medewerkers  in Vila Ruimzicht gevierd. Lees de speech in dialect van Hans Keuper.

2015

In bijna honderd jaar zijn de activiteiten van Metaalgaasweverij enorm verbreed. Duizenden gaassoorten zijn ontwikkeld en geproduceerd en worden wereldwijd geleverd. Het machinepark biedt een enorme verscheidenheid in weefstoelen. Zo wordt er heel fijn gaas met 1.300 haardunne draden per centimeter geproduceerd tot heel grof gaas met openingen van bijvoorbeeld 5 cm en 4 mm dik. Na het weven, ondergaan veel gaasspecificaties een of meerdere nabewerkingen die we in eigen huis uitvoeren. Met de juiste nabehandeling zijn ze optimaal geschikt gemaakt voor hun specifieke toepassing.

2017

2017, het jubileumjaar! 100 jaar Wire Weaving Dinxperlo en 100 jaar vakmanschap is samen met het personeel, klanten en relaties gevierd. Met o.a. een personeelsreis naar Italië en een jubileumweekend met personeelsfeest, open dag en feestavond met klanten en relaties. In dit jaar is er veel teruggekeken naar de afgelopen 100 jaar vakmanschap en natuurlijk zijn er ambities uitgesproken voor de komende 100 jaar!

Ter gelegenheid van dit 100 jarig bestaan is er een Jubileum Magazine uitgebracht. Vol verhalen over 100 jaar vakmanschap. U vindt het magazine hier.

    Productcatalogus

    Vul onderstaande gegevens in en ontvang de productcatalogus in je mailbox.