Goed voor mens, milieu en product
Om onze medewerkers een fijne werkplek te geven, onze klanten een consistente kwaliteit te leveren en het milieu te ontzien, is een fijne, gezonde, duurzame huisvesting belangrijk. In 2012 bouwden we daarom een nieuw kantoor en nieuwe weverij. In 2022 zullen ook de gloeierij en draadtrekkerij een splinternieuw pand betrekken. We spreken erover met Tjerk Dolfing, die als Manager Techniek meedenkt over manieren waarop onze omgeving voor ons kan werken.
Wat gaat er precies gebeuren?
“Momenteel zitten de tien medewerkers van de trekkerij en gloeierij in een sterk verouderd pand, een paar straten verderop. Inmiddels startte de bouw van een 2.000 vierkante meter grote hal achter ons kantoor. Daar zullen zij straks heen verhuizen. Alles op één locatie. Dat is natuurlijk efficiënter en praktischer, maar ook veel leuker, want dan kunnen ze hier gewoon in de kantine koffiedrinken, gezellig met de rest.”
“Minder energieverbruik, zowel voor mens als machine.”
Draadtrekkerij en gloeierij? Hoe ziet dat eruit?
“Om een goede draadkwaliteit te garanderen, trekken we de draden die we in ons gaas gebruiken zelf op de juiste dikte in de draadtrekkerij. Na dat proces worden de draden in de gloeierij naar de juiste structuur teruggebracht. Daarvoor gebruiken we nu drie gloeiovens en flink wat spierkracht. In de nieuwbouw gaan we dat anders doen. Daar komt één grote gloeioven en wordt ook de plaatsing van spoelen geautomatiseerd. Dat resulteert in minder energieverbruik, zowel voor mens als machine.”
Verandert de verhuizing het proces?
“Ja, het proces wordt veel efficiënter. Onze productie wordt straks één grote ruimte met een efficiënte doorstroom. De rollen draad gaan in één rechte lijn van de trekbanken naar de oven en daarna via de dompelruimte voor smering door naar de opbomerij. Daarna worden de draden in de weverij ingetrokken en uiteindelijk geweven.”
En de duurzaamheid?
“De nieuwe oven is volledig elektrisch, zodat hij op zonne-energie kan draaien. Daarvoor én voor andere dingen komen er 4.000 zonnepanelen op het dak van drie van onze productiehallen. Genoeg om in elektra bijna helemaal zelfvoorzienend te zijn.”
Jullie doen ook iets met de warmte in de productiehallen?
“Ja. We willen de restwarmte van de ovens en de afzuiging van de machines in de winter gaan gebruiken voor het verwarmen van onze hallen. De energie die vroeger naar buiten werd geblazen, gaan we nu (indien nodig) hergebruiken. Wanneer deze warmte niet voldoet, wordt het aangevuld met een warmtepomp. Duurzaam én comfortabel.“
En in de zomer?
“In de zomer is het best warm in de productiehallen. Met adiabatische koeling, gaan we het comfortabeler maken voor onze medewerkers. Deze vorm van koelen gebruikt de druppeltjes uit verdampingslucht om de lucht te koelen. Een bewezen techniek die heel weinig energie verbruikt. In een oude productiehal hebben we deze zomer getest en dat pakte goed uit. We gaan het toepassen in de nieuwe hal en later wellicht ook in de grote productiehal.”
Waarom zijn dit soort verbeteringen zo belangrijk?
“Natuurlijk is het belangrijk om ons productieproces steeds verder te verbeteren en door middel van efficiëntie kosten te besparen, maar ook het comfort voor medewerkers en natuurlijk de impact op het milieu spelen een belangrijke rol. Met de bouw van deze productiehal maken we daarin mooie slagen. Een mooie manier om samen vooruit te blijven gaan!”