Endless connection Endless connection
14 januari 2022

Milieumanagement verweven door het bedrijf

Als Nederlandse fabrikant van metaalgaas, doen we dingen op onze eigen manier. Vakkundig. Professioneel. En strikt volgens de Europese norm. De periodieke ISO 9001-toetsing zorgt er al jaren voor dat we kritisch blijven kijken naar ons kwaliteitsmanagementsysteem. En sinds eind november, is ook ons milieumanagementsysteem gecertificeerd. In dit artikel delen we hoe we het ISO 14001-certificeringstraject met ons hele team hebben aangepakt en zo hebben verweven door ons hele bedrijf.  

Het belangrijkste werk moet intern liggen

We spreken met Jochen Goevaers; eigenaar van PM Quality. Als veiligheidskundige leidde hij het ISO 14001-certificeringstraject. Hij vertelt: “Ik ben feitelijk de externe KAM-coördinator voor Wire Weaving Dinxperlo. Ongeveer eens per maand zit ik hier op kantoor, daarnaast ondersteun ik op afstand, maar het belangrijkste werk ligt bij Wire Weaving zelf. Bij Melvin en Tjerk waar ik veel mee samenwerk, maar ook bij de personen die ermee moeten werken. Dat is belangrijk. Zo werk ik op het gebied van het machinepark intensief samen met de technische dienst, als het over risico-inventarisatie voor medewerkers gaat, spreek ik met Berdien en de normen voor kwaliteit pak ik op met Willy, Lauren of Jan. Zo doet iedereen mee en wordt de certificering gedragen door het hele bedrijf.”

Niet doen wat je altijd doet

Een veiligheidskundige en echte vakidioten; hoe werkt zo’n samenwerking? Jochen: “Super. Het team van Wire Weaving is enorm betrokken. En dat is heel belangrijk. Milieu gaat natuurlijk voor een deel om wet- en regelgeving en verbeteringen worden vaak gekoppeld aan terugverdientijd en investering. Maar hier in Dinxperlo zoeken ze ook altijd naar kansen om het voor de medewerkers beter te maken. Dat zie ik niet altijd bij bedrijven. Elke maand doen de preventiemedewerkers van Wire Weaving Dinxperlo een veiligheidsrondgang waarbij ze bewust stilstaan bij dingen die op het gebied van arbo en milieu beter kunnen. Zo dwingen ze zichzelf om nieuw naar dingen te kijken en niet te vervallen in blind doen wat ze altijd doen. Dat werkt zo veel beter dan wanneer ik als externe zou rondlopen en mensen zou vertellen dat ze dingen moeten opruimen. Dan word je al snel ‘daar heb je hem weer’. Eigenlijk zou iedereen het zo moeten doen.”

“Ik vind het mooi om te zien dat ‘kan niet’ hier in Dinxperlo niet snel geaccepteerd wordt.”
Jochen Goevaers, PM Quality

‘Kan niet ‘ is geen optie

De ISO 14001-certificering gaat niet om het snel oplossen van problemen,maar om het structureel invoeren van een milieumanagementsysteem. Jochen: “Dat is best uitdagend, want milieu heeft zo veel aspecten: gevaarlijke stoffen, energieverbruik, CO2-uitstoot, bedrijfshulpverlening en nog veel meer. Daar moet je heel breed naar kijken, want op elk vlak kun je wel iets bedenken dat beter kan.” Verbeterkansen die tijdens het optuigen van het milieumanagementsysteem aan het licht kwamen, zijn direct gegrepen. Zo is de productiehal inmiddels volledig voorzien van ledverlichting, gaan lampen automatisch uit als er niemand is, zijn gevaarlijke stoffen afgevoerd en is er meer laaghangend fruit geplukt. Jochen: “Ik vind het mooi om te zien dat ‘kan niet’ hier in Dinxperlo niet snel geaccepteerd wordt. Als er iets ontdekt wordt dat beter kan, dan bijten ze zich er echt in vast en onderzoeken ze alternatieven; ook als dat voor de normering niet persé nodig is. Daardoor duurt een traject misschien wat langer, maar brengt het ook aanzienlijk meer.” Vanaf 18 november 2021 is Wire Weaving Dinxperlo ook ISO 14001 gecertificeerd.

Veiligheidsrondgang

Elke maand doen de preventiemedewerkers van Wire Weaving een veiligheidsrondgang waarbij ze bewust stilstaan bij dingen die op het gebied van arbo en milieu beter kunnen.

    Productcatalogus

    Vul onderstaande gegevens in en ontvang de productcatalogus in je mailbox.