Endless connection Endless connection
21 april 2022

Onze fabriek draait op energie van ons eigen dak

Als je de ruimte hebt, moet je die zinvol benutten. Daarom legden we onze daken recent vol met 4.000 extra grote glas-glas zonnepanelen. Nét voor de eerste lentezon lagen ze klaar om onze fabriek van elektriciteit te voorzien. In dit artikel vertelt Tjerk Dolfing, onze manager techniek, over de keuze voor deze zonnepanelen.

Glas-glas zonnepanelen

Tjerk: “Normale zonnepanelen hebben een voorzijde van glas en een achterkant van kunststof. Daartussen zitten dan de zonnecellen. Bij deze glas-glas zonnepanelen zitten de zonnecellen tussen twee lagen glas. Dat is iets duurder, maar ze gaan langer mee en zorgen tegelijkertijd ook voor een betere opbrengst. Een bewuste keuze voor kwaliteit dus; ook dat is natuurlijk duurzaamheid.”

De montage

Eind 2018 zijn we gestart met de voorbereidingen en ruim 3 jaar later is het project afgerond. Tjerk: “We hebben de daken voor plaatsing goed laten berekenen door constructeurs en hebben nauw samengewerkt met de verzekeraar. Dat kostte wat extra tijd, maar het is belangrijk om dit goed te doen. Met 4.000 panelen leg je toch flink wat extra gewicht op een gebouw. Dankzij onze fijne partners is dat allemaal perfect verlopen.”

De opbrengst

Hoeveel de panelen precies gaan opleveren kan Tjerk ons over een jaar pas vertellen, maar als we hem vragen naar een inschatting, antwoordt hij: “Als het goed is, komt vrijwel alle elektra die we verbruiken, dus ook die voor de grote elektrische oven, straks van het dak. Met onze eigen mini-energiefabriek zullen we weinig tot geen elektra meer afnemen en dat voelt goed. Zo dragen we bij aan het milieu en worden we minder afhankelijk van derden. Een stap die goed voelt!”

Zonnepanelen op het dak van Wire Weaving

    Productcatalogus

    Vul onderstaande gegevens in en ontvang de productcatalogus in je mailbox.