Endless connection Endless connection
15 juli 2021

In de voetsporen van Professor Lorentz

Bouw van de kooi

De bouw van de kooi in 2017

Kooi van Faraday in Teylers Museum

‘Teylers Grote Elektriseermachine’. Het klinkt als een futuristische installatie. En dat wás het ook, toen de machine in 1784 werd gebouwd. De Elektriseermachine bestaat uit grote draaiende glasschijven die door wrijving een flinke hoeveelheid knetterende statische elektriciteit opwekken. In 1784 was de machine een onderdeel van het Teylers Museum, waar Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz zijn eigen laboratorium had. Voor de wetenschapper, die bekend werd door zijn onderzoek naar elektromagnetische eigenschappen, was dit laboratorium het toneel van vele natuurkundige onderzoeken, experimenten en demonstraties. Lorentz’ resultaten werden in het Teylers Museum gedeeld met invloedrijke mensen, zoals
Einstein en Napoleon.

Stemvork-vormige aandrijfas-doorvoer

De productie van de stemvork-vormige aandrijfas-doorvoer van de kooi van Faraday

Sfeervolle kooi

In 2017 kwam het lab uit 1784 weer tot leven bij de opening van het Lorentz Laboratorium in het Tylers Museum. Onderdeel van het nieuwe lab werd een werkende replica van de Grote Elektriseermachine. Als hoogspanningsgenerator produceert de machine elektrische ontladingen en geeft het elektromagnetische straling af. Ter bescherming van het publiek, de medewerkers en de infrastructuur van het gebouw, ontwierp, produceerde en monteerde Wire Weaving Dinxperlo daarvoor een Kooi van Faraday. In deze metalen kooi werden de geladen delen van de machine geplaatst. De kooi is volledig ontworpen in de sfeer van een honderd jaar oud laboratorium. Ondanks diverse doorvoeren (zoals de aandrijfas-doorvoer in de vorm van een stemvork), is de kooi volledig afgedicht. Hierdoor biedt de kooi een veilige stralingsdemping en goed zicht voor de bezoekers. We zijn er trots op dat we een onderdeel van dit historische project mogen zijn!

In de voetsporen van Lorentz

Het museum is een absolute aanrader! Met de theatrale tour ‘De Lorentz Formule’ nemen acteurs je graag mee naar het lab van Professor Lorentz. Let op: voor corona was de werkende Elektriseermachine een spectaculair onderdeel van de voorstelling ’De Lorentz formule’. Door beperkte ruimte is de machine verplaatst en niet werkend in de voorstelling te zien. Het museum geeft aan: “We hopen dat we vanaf 1 september letterlijk weer mogen knetteren en knallen!” Daar hopen wij ook op; het is veel te gaaf om niet te laten zien!

Promotiefilm van De Lorentz Formule

Een shot uit de promotiefilm van De Lorentz Formule met zicht op de kooi van Faraday

    Productcatalogus

    Vul onderstaande gegevens in en ontvang de productcatalogus in je mailbox.